Entrada compartida per ASSOCIACIO CATALANA PER LA PAU (DELEG)

L’Associació Catalana per la Pau i el Secours Populaire Français (SPF) han engegat conjuntament un projecte que, en el marc de l’aposta per la defensa del dret a l’alimentació, busca consolidar i potenciar una iniciativa ja implantada amb èxit, com és el cas de la Cistella Camperola.

Es durà a terme a Comasagua, municipi rural salvadorenc de 12.000 habitants, situat a la serralada del Bálsamo. La zona presenta alts nivells de pobresa i vulnerabilitat climàtica, i tradicionalment s’ha dedicat a un cultiu temporal i precari del cafè, sense control ni accés als recursos naturals.

La Canasta CampesinaPer fer front a aquestes mancances, el projecte pretén incorporar diferents eixos innovadors en el funcionament de la Cistella Camperola. Aquesta cooperativa, constituïda l’any 2014, ha aconseguit promoure amb èxit una proposta en la qual els productors i productores han passat d’una agricultura familiar a una agricultura de mercat, articulant un model de consum basat en la justícia social i la sostenibilitat ambiental.

Ara, el projecte de l’ACP i el SPF vol complementar la iniciativa liderada per l’Asociación Cooperativa Agropecuaria La Canasta Campesina, posant l’accent en la utilització de les Tècniques de la Informació i la Comunicació (TIC) per millorar la comercialització dels productes als mercats locals i la posada en marxa de mecanismes de transferència i rèplica del projecte.

La idea és que aquestes TIC (a través d’eines específiques, com a pàgines web, ecommerce, xarxes socials, plataformes online amb contingut didàctic, etc.) contribueixin a incrementar la difusió d’informació i de coneixement entre els cooperativistes, facilitant, així, el seu empoderament. Serviran també com a instrument de millora de la producció i la gestió interna i com a eina de formació o rendició de comptes.

L’objectiu final és desenvolupar un espai de comunicació i aprenentatge territorial, fomentant les aliances entre la pagesia i altres actors, i promovent nous models de consum. En aquest sentit, es preveu la creació d’una Escola Camperola Agroecològica i la implementació d’una campanya d’àmbit local i nacional sobre el consum responsable i sostenible.

Un dels eixos contemplats en el disseny i articulació de la proposta és l’aliança amb l’àmbit acadèmic, amb la finalitat de reforçar la transferència de coneixements i capacitats. Per a això, es comptarà amb la col·laboració de la Universitat Luterana Salvadorenca.

Inicialment, en el projecte es va a treballar amb 22 grups de consum, la qual cosa representa un total d’un centenar de consumidors més les seves famílies.

L’Associació Catalana per la Pau porta des de l’any 2002 treballant a El Salvador, recolzant processos d’enfortiment de la societat civil i promovent els drets humans.

La Canasta Campesina

Soci local: Asociación Cooperativa Agropecuaria La Canasta Campesina
Finançador: AECID
Fons aprovats: 200.000 euros

L’entrada La Cistella Camperola, una aliança estratègica per a la innovació en la producció i el consum agroecològics sostenibles ha aparegut primer a Associació Catalana per la Pau.

La Cistella Camperola, una aliança estratègica per a la innovació en la producció i el consum agroecològics sostenibles