Entrada compartida per ASSOCIACIO CATALANA PER LA PAU (DELEG)

Amb el nostre soci Palestinian Medical Relief Society (PMRS), hem realitzat una intervenció d’acció humanitària per protegir i ajudar en el seu procés de rehabilitació uns 200 menors d’edat ferits i afectats per la Guerra dels 50 dies, que va tenir lloc durant l’estiu de 2014 a la Franja de Gaza.

L’acció, executada entre 2016 i 2017, ha anat dirigida a millorar el benestar, la inclusió i la participació social dels menors amb discapacitats, les seves famílies i el personal cuidador.

En el marc del Programa de Rehabilitació Basada en la Comunitat, que porta implementant PMRS des de fa més de 20 anys, se’ls atén a partir de tres components: salut física i mental (accés als serveis de rehabilitació); educació i subsistència (foment de capacitats funcionals per a la generació d’igualtat d’oportunitats) i resiliència i empoderament (garantir els drets dels nens amb discapacitats i la creació i enfortiment de les xarxes d’incidència).

La proposta persegueix, en conjunt, disminuir les vulnerabilitats creades per la guerra sobre la infància i garantir uns majors nivells de resiliència per a qui pateix algun tipus de discapacitat.

La Guerra dels 50 dies

Entre juliol i agost de 2014, l’exèrcit israelià va llançar l’Operació Marge Protector sobre el territori de Gaza, amb l’excusa de d’atacar el Moviment de Resistència Islàmic (Hamas). L’Estat palestí i diverses organitzacions pels drets humans van acusar Israel de dur a terme un atac indiscriminat contra la població civil.

Segons Amnistia Internacional, concretament la xifra fou de 2.251 palestins morts (1.462 civils, dels quals 551 eren menors d’edat), mentre que el nombre total de ferits va ser de 11.200, dels quals 3.400 eren menors.

Els atacs israelians van destruir o danyar seriosament nombrosos centres escolars i sanitaris, xarxes d’aigua i sanejament, l’única central elèctrica, granges i negocis i més de 18.000 habitatges, el que va deixar sense llar a 100.000 persones.

Segons la UNRWA, com a conseqüència de l’atac, va haver-hi gairebé mig milió de desplaçats; és a dir, gairebé la tercera part de la població de la franja de Gaza.

Els menors, els més afectats

Segons un estudi realitzat per Save the Children un any després dels atacs, el 70% dels nens i nenes de les zones més afectades per la guerra tenen malsons cada nit i sofreixen, regularment, episodis de pànic. El 30% demostra un descens de la motivació, que sovint va acompanyat de processos d’aïllament.

Dels 3.374 nens i nenes ferits durant la guerra, es calcula que més de 1.000 tenen lesions permanents que els confereixen alguna discapacitat.

El projecte vol superar les actituds negatives que tradicionalment s’han vinculat a la discapacitat i pressionar els actors polítics per desenvolupar polítiques que assegurin els drets i la integració social de les persones amb discapacitat.

Palestinian Medical Relief Society

Infants amb discapacitat Franja GazaPMRS és una organització palestina de base comunitària. Va ser fundada el 1979 per un grup de metges i professionals sanitaris palestins que buscaven complementar i millorar les deficients infraestructures sanitàries de la zona. Els seus programes de salut fan èmfasi en la prevenció, l’educació, la participació comunitària i l’empoderament de les persones.

Dóna cobertura a més de 1,5 milions de palestins a Cisjordània i la Franja de Gaza. En aquest darrer lloc, dirigeix dues clíniques mòbils que proporcionen atenció primària d’emergència a les comunitats de les zones marginals i/o aïllades. També hi gestiona activitats de sensibilització dirigits a serveis de salut, higiene i a problemàtiques socials que afecten la qualitat de vida de les persones.

La relació entre l’Associació Catalana per la Pau i PMRS es remunta a l’any 2002, amb un projecte de creació d’una clínica mòbil a Jenin i al nord de la Vall del Jordan, amb l’objectiu de millorar els serveis d’atenció primària i d’urgència en aquestes àrees. Posteriorment, s’hi ha seguit col·laborant en diferents programes d’ajuda humanitària i emergència.

Soci local: Palestinian Medical Relief Society
Fons aprovats: 49.999,35€
Finançador: Ajuntament de Barcelona

L’entrada Protegim els infants afectats pel conflicte entre Israel i Palestina a la Franja de Gaza ha aparegut primer a Associació Catalana per la Pau.

Protegim els infants afectats pel conflicte entre Israel i Palestina a la Franja de Gaza